سه شنبه، 20 اردیبهشت 01 - 10:54

 

‌نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی گفت: نظریه واحدی برای پیشبرد اقتصادی کشور نداریم، زیرا ما تولید دانش بومی در حوزه اقتصاد در دانشگاه‌ها نداشته‌ایم.مهدی طغیانی جمعه شانزدهم اردیبهشت‌ماه_ در ویژه برنامه «پیشینه اقتصاد ملی در اصفهان» که در خانه مشروطه برگزار شد، اظهار کرد: اینکه در زمان‌هایی به نقاط عطفی از تاریخ خود برگردیم و با وضعیت حاضر مقایسه کنیم و ببینیم که آیا مسیر درست پیموده شده است یا خیر؛ کار صحیحی است.

وی ادامه داد: اقداماتی در گذشته اصفهان انجام شده که از جهت مسیر و ریل حرکت، دقیق‌ترین اتفاقاتی بوده که در دهه‌های اخیر رخ داده است، بر این اساس در زمانی نهضت تحریم (تنباکو و اعلامیه پنج ماده‌ای علمای اصفهان) صادر می‌شود که دولت هیچ نگاه توسعه‌ای برای کشور متصور نیست.نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در زمان قاجار وضعیت کشور بسیار نابسامان بوده است، به نحوی که نخبگان احساس می‌کنند خود باید اقدام کرده و هیچ امیدی به دولت نیست.

وی افزود: تنها تفاوتی که بین ریل حرکت این زمان و آن زمان داریم، دولت است، زمانی اتفاقات تحریمی، سلبی و ایجابی در وادی اقتصادی رخ می‌دهد که نخبگان جامعه چون حاج آقا نورالله نجفی به جای دولت اقدام کرده‌اند.طغیانی تصریح کرد: در آن شرایط (زمان مشروطه) مهمترین مسئله کشور بحث واردات منسوجات است چرا که حتی روستایی ما لباسی می‌پوشد که تولید داخل نیست و این موضوع برای همگان در آن زمان مهم می‌شود، اما به ظاهر این معضل به بسته‌های سیاست‌گذاری اقتصادی مرتبط می‌شد، این درحالی است که همچنان یکی از ضعف‌های اقتصاد ملی، نبود وجود بسته‌های سیاست‌گذاری است که مصداق امروز آن را می‌توان در مورد لوازم خانگی دانست که جنجال‌های متعددی در ماه‌های اخیر داشته است.

وی با تاکید بر اینکه بسته سیاست‌گذاری مجموعه‌ای از اقدامات سلبی و ایجابی است که در عرصه‌های مختلف کشور نیز باید اتفاق بیفتد که تا به امروز به خوبی روی نداده است، گفت: ما وقتی به زمان مشروطه و حدود ۱۳۰ سال پیش برمی‌گردیم در فقدان دولت قادر، این بسته‌های سیاست‌گذاری سلبی و ایجابی از سوی مردم روی می‌دهد که نکته قابل توجهی است.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: یعنی مرحوم حاج آقا نورالله نجفی متوجه این مطلب بوده است که باید هم تحریم و هم تأسیس شرکت اسلامی (سلبی و ایجابی) توأمان صورت گیرد.

وی با اشاره به اعلامیه پنج ماده‌ای زمان حاج آقا نورالله نجفی خاطرنشان کرد: اعلام این مطلب که علما فقط روی کاغذ ایرانی و با قلم ایرانی می‌نویسند و یا فقط بر میّتی که کفن ایرانی داشته باشد، نماز می‌خوانند و همگی از مجموعه اقدامات سلبی مبتنی بر اعتبار نخبگان جامعه بوده است که در آن زمان در قالب بسته‌های سیاست‌گذاری بیان کردند.

طغیانی خاطرنشان کرد: اما در همان زمان، اهداف شرکت اسلامیه توسط حاج آقا نورالله نجفی، کسب و کار جدید و رسیدن به سود بیشتر به نفع مردم عنوان می‌شود که خود یک سیاست ایجابی تلقی می‌شود.

وی افزود: صنعت آن روز ایران، صنعت کارگاهی کوچک بوده، در حالی که دنیا در آن زمان وارد دوره‌ای شده است که می‌گوید برای ارزانی کالا باید مقیاس تولید را به سمت تولید انبوه ببریم که جنس کار، دیگر کارگاهی نیست و کمپانی محور می‌شود، بنابراین حاج آقا نورالله نجفی در عصری که مقیاس تولید کارگاهی بوده است به فکر ایجاد یک کمپانی و شرکت می‌افتد که جنس کار دیگر در مقیاس بزرگ و آن هم در عرصه‌ای چون منسوجات و صنعت نساجی تعریف می‌شود.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در زمان حاج آقا نورالله نجفی، منسوجات و صنعت نساجی مصداق بهم خوردن تهدید استقلال اقتصادی تلقی شد ولی امروز این صنعت دیگر مصداق تهدید استقلال اقتصادی ما نیست، ولی آنچه امروز مصداق تهدید استقلال اقتصادی ما محسوب می‌شود، اقتصاد نفتی و منابع محور است.

وی تاکید کرد: معتقدم اقتصاد دانش‌بنیان، هم شعار سال و هم محور اقتصاد قرن جدید است که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره داشتند، لذا پاشنه آشیل انقلاب اسلامی در قرن جدید، تولیدات دانش محور به جای منابع محور است.

طغیانی در توضیح اعلامیه پنج ماده‌ای حاج آقا نورالله نجفی گفت: تثبیت و تقویت تجارت داخلی در مقابل تجارت خارجی سومین هدف از تأسیس شرکت اسلامیه در زمان مشروطه و دوران حاج آقا نورالله نجفی است، بنابراین سه حلقه تجارت، تولید و تأمین و توسعه‌ای در ۱۲۰ سال گذشته مورد توجه بوده است.

وی تصریح کرد: در بندهای اهداف تأسیس شرکت اسلامیه در آن زمان، عدم خروج نیروی انسانی داخلی برای کارگری بیگانگان، الگو شدن اقتصادی و ممانعت از معاملات ربوی در جامعه نیز تعریف شده است.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: خطری که در حال حاضر وجود دارد، داشتن این تفکر است که چون دولت هست، دیگر نیازی به حرکت‌های مردمی نیست، اتفاقاً در هفتاد، هشتاد سال گذشته، متأسفانه دولت‌گرایی هم تقویت شده و این خود آسیب‌زا بوده است.

وی ادامه داد: مسئله ما این است که در کشور در حوزه‌های مختلف یک سیاست مشخص اقتصادی نداریم، متأسفانه بعضی سیاست‌های موقتی و ابلاغ‌ها و مصوبات گذرا به دلیل نبود یک سیاست مادر، در تعارض با یکدیگر می‌شوند.

طغیانی گفت: ما برای پیشبرد اقتصادی کشور یک نظریه واحد نداریم زیرا ما تولید دانش بومی در حوزه اقتصاد در دانشگاه‌ها نداشته‌ایم، به عنوان مثال امروز بین بانکداری و فضای دانشگاه‌ها فرسنگ‌ها فاصله وجود دارد.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: مهمترین مانعی که اصفهان برای رفع مسائل خودش برخلاف رویه سال‌های گذشته دارد، بودن دولت و تمرکز مسائل در دولت است، در واقع دولت‌ها خود را عموماً در مسائل، عقل کل می‌دانند.

logo-samandehi